Boeuf bour­guig­non

Ingrediënten

Voor 4 personen

750 gr runderlappen
2 grote uien
3 tenen knoflook
250 gr winterpeen
150 ml rode wijn
150 ml runderbouillon
150 gr gerookt ontbijtspek
70 gr tomatenpuree
2 takjes verse tijm
2 gedroogde laurierblaadjes
30 g verse platte peterselie
250 g champignons
320 g zilveruitjes

Bereiding

1. Snijd de runderlappen in stukken van 2 cm. Snijd de uien in ringen en de knoflook en winterpeen in plakjes. Meng het rundvlees in een kom met de ui, knoflook en peen en schenk de wijn erover. Laat minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren. Haal 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Schep alleen het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier.
2. Snijd het ontbijtspek in reepjes. Verhit een braadpan zonder olie of boter en bak het spek 10 minuten op laag vuur. Schep het spek uit de pan.
Bak het vlees in het achtergebleven bakvet in de braadplan op hoog vuur in 3 minuten rondom goudbruin. Schep uit de pan. Schep de groenten met behulp van een schuimspaan uit de marinade in de braadpan en bak 5 minuten op laag vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min. mee. Voeg het rundvlees, het spek, de marinade en de bouillon toe en breng aan de kook.
3. Voeg de tijm, laurierblaadjes en de helft van de peterselie toe. Laat 2.5 uur met de deksel schuin op de pan op laag vuur stoven.
4. Veeg de champignons schoon en snijd in kwarten. Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg samen met de champignons toe. Laat de boeuf bourguignon met de deksel schuin op de pan nog 30 minuten sudderen.
5. Breng op smaak met peper en zout. Verwijder de kruiden. Snijd de rest van de peterselie fijn en strooi erover.

Suggesties